Hoofdluis: wat is het, hoe bestrijd ik het?

Als ouder wil ik niet dat ik er pas achterkom als mijn kind al op school is geweest, dus check ik om de 2 weken voor hoofdluis, het is eventjes een klusje maar de beloning is wel groot, want hoofdluis betekent, wassen, wassen, wassen, schoonmaken, luchtdicht verpakken, vriezer uitruimen voor knuffels, stofzuigen, etc.

Lees daarom in dit artikel wat je allemaal kan doen, wat hoofdluis is en hoe hoofdluis er komt.

 

VRAAGJE TUSSENDOOR:

Heeft u interesse in een goede + goedkope (elektrische) luizenkam?

View Results

Loading ... Loading ...

De nieuwe hoofdluisbestrijdingsrichtlijn van het RIVM

Nou sinds kort hoeft dat volgens het RIVM niet meer. Zij hebben hun richtlijn hoofdluisbestrijding aangepast, waarin staat dat eigenlijk alleen kammen volgens een strikt protocol voldoende is. De luizen, neten en nimfen die op allerlei zaken zijn achtergebleven sterven uit als ze geen voedsel meer krijgen.

Allemaal leuk en aardig, maar ik kan me zo voorstellen dat men geen massagraf van luizen, luizeneitjes en babyluizen overal in huis wilt hebben slingeren. Dus dat betekent in de praktijk toch wel minstens 1 keer alles wassen, zuigen, etc.

Ken je vijand

Enfin, de hoofdluis geeft menig ouder heel veel kopzorgen en om wat stress en ongeloof weg te nemen, moet je eerst weten met wie je te maken hebt. Dus bij deze een paar video’s van onze plaag:

Hier een levende luizenneet aan een stukje haar.

Hoofdluis lopend over de netenkam

 

Hoe moet ik hoofdluizen bestrijden?

Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen:

1.     kammen;

2.     kammen in combinatie met gebruik van een antihoofdluismiddel.

1. Kammen

Vanaf de start van de behandeling moet je je kind 14 dagen lang, elke dag het haar kammen met een netenkam. Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat uitgekomen nimfen in de tussentijd uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes gelegd worden. Je doodt de luizen dus niet, maar voorkomt dat ze kunnen voortplanten en dus de besmetting groter maken.

Dagelijks met een speciale fijntandige kam het natte haar intensief kammen gedurende 2 weken is waarschijnlijk even effectief als behandeling met antihoofdluismiddelen. Toevoegen van crèmespoeling of antiklitshampoo aan het natte haar maakt het kammen gemakkelijker en daarmee meer acceptabel. Vastgeplakte neten kan men eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen.

2. Kammen in combinatie met gebruik van een antihoofdluismiddel

De behandeling met een antihoofdluismiddel moet je gelijktijdig starten met het kammen.

De middelen dode niet de larven in de neten. Om tussentijds uit de neten gekomen luizen te doden dient de behandeling volgens de instructie van de fabrikant na 7-9 dagen herhaald te worden.

In Nederland zijn voor de bestrijding van hoofdluis middelen beschikbaar in de vorm van een lotion, crème of shampoo op basis van de volgende werkzame stoffen (ze werken allemaal even goed, maar de soms is de luis al immuun voor een bepaalde stof dus dat moet dan ter plekke maar blijken): dimeticon, malathion en permetrine. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek en doden aanwezige luizen door chemische inwerking (malathion en permetrine) of mechanische ademwegbelemmering (dimeticon).

Behandelingen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een fijntandige kam gedurende 14 dagen, is bewezen zeer effectief.  Steeds vaker wordt er ook in het buitenland gemeldt dat luizen immuun zijn voor permetrine of malathion.

Geen enkel middel geeft een volledige garantie op succes. Oorzaken van mislukken zijn:

  1. herbesmetting,
  2. middel niet goed gebruiken,
  3. niet 14 dagen lang elke dag kammen,
  4. immuniteit tegen malathion of permetrine. Als het ene middel niet blijkt te werken dan moet je een tweede behandeling opnieuw doen met een product met een andere werkzame stof.

 

  • Zowel malathion als permetrine en dimeticon kunnen huidirritatie, overgevoeligheid en sensibilisatie als bijwerking hebben.
  • Chloor inactiveert malathion. Op de dag van behandeling mogen kinderen niet zwemmen in chloorhoudend zwemwater. Dit is in tegenstelling tot wat in de bijsluiter vermeld staat (“Kinderen mogen tot een week na de behandeling niet zwemmen”).
  • Het gebruik van malathion en permetrine wordt afgeraden aan zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Kinderen jonger dan 6 maanden mogen alleen onder medisch toezicht worden behandeld met dimeticon, malathion of permetrine.Voor de contra-indicaties van de middelen dient altijd de bijsluiter te worden gevolgd.
Video (9:54s)  over hoe je hoofdluis kan verwijderen (in ‘t engels)

Hoe verspreidt hoofdluis zich?

De zomervakantie is over, de scholen gaan weer open, grote groepen kinderen dichtbij elkaar spelen. Met deze situatie stijgt ook een hoofdluisbesmetting, helaas.

In het geval van mijn dochtertje is het ook meteen raak: een brief voor de ouders, waarin gemeld werd dat een kindje ontdekt is met hoofdluis. Het protocol van de school is, dat aan het begin van het schooljaar iedereen in de klas gecontroleerd wordt op hoofdluis en dat een besmet kindje naar huis gestuurd wordt.

Hoofdluis is een ongedierte die zich snel kan verspreiden door direct contact met elkaar. En omdat kinderen meer dan eens in contact komen met elkaar, tijdens het spelen, is de kan op overdracht erg groot.

 

Via kleding, jassen, tassen, etc…

De hoofdluis kan zich via de kleren, jassen verspreiden, jassen hangen over het algemeen dicht tegen elkaar aan. Luizen kunnen ook van een jas op de grond vallen en als een andere jas dan op de grond valt, is deze vrijwel zeker ook besmet geraakt. Dus gebruik die luizenzak, daarmee voorkom je meer dat jassen besmet raken met hoofdluis.

 

Hoe ziet hoofdluis eruit?

Hoofdluis is in de volwassen leeftijd goed te zien, 2 tot 6 mm groot en kruipt rond in het haar, dicht bij de hoofdhuid. Hier zijn wat foto’s van hoofdluizen in het haar:

 

 

 

 

 

 

Hier een video van hoofdluis:

 

Als extraatje een filmpje over hoofdluisbestrijding in de jaren 40 in Amerika

WAARSCHUWING:  Wat ze overigens als bestrijdingsmiddel adviseren (Lithane) is feitelijk lithium en wordt gebruikt o.a. in batterijen en als medicijne voor manische depressies. Geen leuk spul, dus niet gebruiken, voor de rest een zeer informatief en duidelijk filmpje uit den ouden doosch.

 

Bronnen:

RIVM

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>