Kindertraktatie laat zien hoe rijk we zijn

Als ouder van een schoolgaand kind in groep 1, zitten ze daar met z’n om en nabij de 30-en in 1 klas. En zoals altijd als er een kindje jarig is, wordt er getrakteerd. Er is daarbij vanuit de school een beleid dat er zoveel mogelijk verantwoord getrakteerd wordt.

Echter vele ouders, merk ik zelf, lappen het beleid aan de laars. Als ik zie waar mijn kind mee thuis komt in meer dan enkele gevallen, dan schrik ik toch wel een beetje. Mijn kind komt soms thuis met hele puntzakken snoep. Zo laatst dit:

mini mars, rolletje snoep, lollie, doosje rozijntjes, zakje chips, bellenblaas, fluitje, doosje smarties, dropjes. En dat is van 1 traktatie! Of ze komen aankakken met zo’n snoeptaart van de Xenos/Jamin, ziet er mooi uit, maar te veel en veel te zoet.

Nu zal dat ongetwijfeld voor een deel cultuur zijn (suriname, curacao, colombia, thailand, china, turkije, marokko, ga zo maar door) maar wat me gewoon opvalt is dat dit veel te vaak gebeurd. Zelf ben ik van de simpele traktaties, maar wel met een modern jasje. Dus niet een losse mandarijn of een doosje rozijntjes alleen, nee wel een beetje leuk maken met een thema ofzo. Een fruitspiesje met een clowntje of vlindertje erop (van de Sligro) geprikt in een halve ananas. Prima, traktatie en ook beetje crea.

Maar goed, hetgeen mij dus opvalt, doet mijn denken….zou het zo kunnen zijn dat de hoeveelheid zooi, we op school trakteren een signaal is van hoe rijk wij allemaal wel niet in Nederland zijn? Is het niet zo dat wij graag onze kinderen als een soort verkapt advertentiebord gebruiken om te laten zien dat we het allemaal zo goed hebben?

Of het kan ook zijn dat het een soort van compensatie is voor het harde werken van beide ouders. En dat de ouders het willen goedmaken bij hun kind door overdreven veel en grote traktaties te geven?

Hoe dan ook: het is gewoon veel te veel wat er gegeven wordt. Ik hoef geen snoep of extraatjes zelf meer te kopen, ik kan mijn kinderen een maand lang van 1 zo’n traktatie zoet houden. En ter herinnering: hou het simpel en gezond, kind(eren) zijn echt met een simpel dingetje tevreden, het trakteren an sich is al een feestje!

 

Hier zijn wat hele leuke en vooral creatieve traktatie ideeen te halen.

http://traktatie.blogspot.nl/

http://www.kinderfeestjesidee.nl/

http://kindertraktaties.startpagina.nl/

2 thoughts on “Kindertraktatie laat zien hoe rijk we zijn

 1. Morgen gaat ook mijn dochter trakteren op school, vorig jaar waren de fruitspiesjes een succes en dat gaat het dit jaar ook weer worden!
  Ook net als Dhr. Kroon ben ik een voorstander van een verantwoord traktatie ,inhoud van het brooddtrommeltje etc.

  Alleen heb ik het idee dat Dr. Kroon in dit artikel wilt aangeven dat het voornamelijk de ouders met een buitenlandse achtergrond zijn die onverantwoord hiermee omgaan.

  U noemt Suriname, Curacao, Marokko, China en noem maar op….Deels cultuur? Met andere woorden voor u allemaal 1 pot nat?

  Met een klein beetje interesse naar andere nationaliteiten en culturen hoop ik dat u ook mijn mening zal delen dat dit bovenstaande artikel wel een beetje kortzichtig was.

  Met vriendelijke groet,
  Een Molukse moeder met die genoeg mensen (Turken, Marrokanen, Chinezen ga zo maar door, ga zo maar door) kent die verantwoord trakteren.

  • Beste shanna, heel goed punt, ons onderzoek wijst uit dat vele factoren invloed hebben op het trakteergedrag van ouders. Want het onderzoek toont ook aan dat opleiding of achtergrond geen significante invloed hebben op zichzelf staand, maar vaak de combinatie wel. Zo is in de chinese cultuur het gebruikelijk om vooral tijdens dit soort momenten, helemaal uit te pakken. En dan heb ik het over de 1e generatie allochtonen, maar hoe langer hier in Nederland wonende, hoe meer zich men conformeerd. Verder heeft de omgeving er wel een significante invloed op. Oftewel, men doet elkaar na. ZO hebben we ontdekt dat er hele scholen zijn die er een soort competitie op nahouden, van wie de mooiste traktatie heeft, of het gezondst, of het meest, of wat dan ook. Men wil zelden buiten de norm van de school treden.

   Zo hebben we ook reacties gehad van juffen, die zelf niet eens het beleid van de school zelf hanteren en zich een slag in de rondte trakteren.

   Maar de boodschap van het artikel wat eigenlijk meer dat een traktatie aangeeft hoe rijk wij in Nederland wel niet zijn, dat we eigenlijk de verhoudingen zoek zijn door onze rijkdom en daar kan iedereen het wel mee eens zijn, denk ik.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>